Posts Tagged ‘jucarii de lemn’
La ce va ganditi cand trebuie sa cumparati o jucarie? Mai stiti sa va jucati?
Pentru mine este mai simplu daca o cumpar pentru copilul meu, pentru ca stiu ce-si doreste sau ce ii place sa faca, dar mi-e greu sa aleg atunci cand fac un cadou (mai ales cand nici nu prea stiu cu ce se joaca pustii de varsta respectiva). Ok, deci un criteriu pentru a alege o jucarie este ce ii place/ce i-ar placea copilului. Al doilea criteriu, sunt convinsa ca asta i se intampla oricui, este copilaria noastra cu dorintele si cu preferintele noastre de atunci. Eu am tendinta sa-i cumpar lui fiu-meu multa plastelina si culori, pentru ca mie (inca) imi place sa modelez si sa colorez. Incerc sa-i iau doar jucarii din lemn, pentru ca mie astea imi plac si stiu ca sunt de calitate. El nu are prea multe preferinte… de la capace de plastic, cutii de toate felurile, matura, mop, bile, pana la jocuri de constructie si animalute de plus sau de plastic. Se distreaza cu orice, mai ales cu ce nu are voie:).
Cand am deschis magazinul online am incercat sa tin cont de cele de mai sus. Taramul copilariei se adreseaza adultilor, desi este un magazin de jucarii. Poate ca designul nu ajuta foarte mult la vizibilitatea produselor, dar am tinut foarte mult la atmosfera… la cum ne simtim cand vizitam site-ul, la nevoia de a retrai emotiile copilariei. Redevenind copii, ne va fi mai usor sa alegem:). Ma rog, nu despre asta voiam sa vorbesc.
Fiecare generatie are jucariile ei, noi am crescut cu foarte putine jucarii, in special de plus si de lemn, iar copiii de acum au Bakugan si Pokemon si altele pe care, trebuie sa recunosc, nu le inteleg si nu imi plac. E cam greu sa ne punem impotriva curentului – cei care au copii la scoala stiu despre ce vobesc – dar putem gasi cele mai bune variante. Asa ca, am facut o lista cu lucruri de care ar trebui sa tinem cont cand alegem o jucarie sau un joc pentru copiii nostri:
1. Materia prima: ca o regula generala, ar trebui preferate materialele naturale, ca lemnul de exemplu, dar si inul, bambusul, trandafirul, bumbacul. Majoritatea jucariilor de lemn sunt fabricate dintr-un lemn special, din abore de cauciuc (Plan Toys, I’m Toy etc.) care nu este supus vreunui tratament chimic si provine din copacii care nu mai produc seva de latex (copacii sunt taiati aproximativ in jurul varstei de 25 ani, iar in ultimii 3 ani de viata pamantul nu mai este fertilizat), mai usor decat lemnul traditional.
2. Normele de siguranta din UE. Jucariile trebuie sa aiba certificarea inscrisa la vedere, pe ambalaj. Noile norme adoptate de UE in decembrie 2008 obliga producatorii sa foloseasca doar culori si substante chimice netoxice, in timp ce valorile limita ale anumitor substante ce pot fi folosite au fost reduse. In plus, pe fiecare jucarie trebuie sa scrie varsta recomandata si faptul ca nu este potrivita copiilor sub 3 ani (acolo unde este cazul).
3. Alte norme de bun simt (unele dintre ele fiind reglementate pe piata din USA). Jucariile de plus ar trebui sa poata fi spalate fara a fi distruse, zgomotul produs de anumite jucarii sa nu fie prea tare etc. Andrei a fugit din camera cand am pornit un elicopter pe care il primise. Facea un zgomot ingrozitor de urat si de tare. Pe langa asta, stim cu totii ca cei mici au fixuri. Iar atunci cand li se pune pata pe vreo jucarie o pot porni de cateva zeci de ori pe zi… .
4. Utilitatea. Copiii se joaca, dar si invata, isi dezvolta creativitatea, abilitatile. E de preferat ca fetitele sa aiba si alte jucarii in afara papusilor, iar baieteii, a masinilor. Se gasesc acum pe piata o multime de jocuri care ii ajuta pe copii sa-si coloreze sau sa-si decoreze singur jucariile preferate, sa invete sa numere, sa deseneze, sa se imbrace, cuburi sau obiecte de indemanare si precizie, puzzle-uri etc. Trebuie doar sa avem putin mai multa rabdare ca sa le alegem.
5. Rezistenta. O calitate necesara. Cei mici au talentul sa desfaca lucruri pe care noi nu le putem desface. Sunt foarte indemanatici Plus ca dau cu ele fara mila… Din punctul asta de vedere ador jucariile de lemn.
6. Complexitatea. Cu cat sunt mai simple si mai putin motorizate, vorbesc si fac mai putine lucruri gata servite copiilor, cu atat ii ajuta pe acestia mai mult sa viseze si sa-si imagineze diverse situatii. Poate va aduceti aminte ca noi ne jucam foarte mult de-a teatrul, de-a mama si tata , de-a doctorul, de-a biroul etc si improvizam foarte mult. Nu aveam bucatarii speciale, dar gaseam tot felul de capace de plastic, lingurite folosite si noroi sa facem de mancare…
7. Coloritul. Culorile vii ii atrag si ii binedispun pe copii. Inca de cand sunt bebelusi urmaresc cu privirea jucariile cu foarte multe culori.
8. Varsta copilului. Jucariile care sunt pentru varste mai mici nu ii vor stimula suficient, iar cele pentru varste mai mari ii pot frustra inutil.
9. Personalitatea si sexul copilului. Pentru un baietel caruia ii plac foarte mult animalele si cauia ii place sa construiasca, un cadou potrivit ar putea fi un puzzle cu animale, mai putin, poate, o masinuta cu baterii. In ceea ce priveste sexul copilului este discutabil, deoarece sunt foarte multe jucarii care se potrivesc ambelor sexe. Intr-adevar papusile sunt mai apreciate de fetite, iar masinile de baietei, dar asta nu este o regula.